Bloesemlint, tussen mens en landschap

Bloesemlint, tussen mens en landschap

Op vrijdag 18 januari 2013 kwamen een 50-tal personen van meerdere instanties samen om de Euregionale vriendenboomgaard op het Plateau van Caestert officieel te openen. Deze vriendenboomgaard is de eerste vriendenboomgaard voor Vlaanderen i.h.k.v. het project ‘Bloesemlint, tussen mens en landschap’. 

Het project is een initiatief van Instandhouding Kleine Landschapselementen Limburg (NL), De Winning en het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren en Natuurpunt.

De boomgaard was een eerste stap in Vlaanderen om het project 'Bloesemlint' van start te laten gaan. In het kader van het project werden rond de dorpskernen in Zuid-Limburg heel wat boomgaarden aangeplant en hersteld. Deze boomgaarden vormen een lint van bloesems doorheen het landschap, dat de verschillende functies en gebruikers met elkaar verbindt. Het bloesemlint bestaat uit objecten en activiteiten, die in verband staan met de boomgaard. Objecten en activiteiten waarin mens, recreatie, natuur, cultuur en voedsel al dan niet samen een rol spelen.

De Euregionale vriendenboomgaard werd aangeplant bij Hoeve Caestert op de plaats waar in een ver verleden een oude boomgaard verdween.