De Tiendeberg: opnieuw een bloemenzee!

10 juni 2023

De Tiendeberg: opnieuw een bloemenzee!

35 Jaar geleden, op 7 oktober 1988, werd de erfpachtovereenkomst voor ‘de Tiendeberg’ ondertekend. Dit jaar vieren we ook 20 jaar geherderde schapenbegrazing. Om deze bijzondere gebeurtenissen te vieren organiseerde Natuurpunt Riemst in samenwerking met het Leaderproject Reconnected Mergellandscha(a)p een unieke wandeling op zondag 4 juni 2023. Met de legendarische woorden “Op de weg van de meeste weerstand kom je uiteindelijk ook boven” gaf Leon Erens aan dat het de afgelopen jaren niet altijd makkelijk is geweest, maar zeker wel de moeite waard.

20230604_145910.jpg

De conservator van de Tiendeberg, Gabriël Erens, neemt ons mee terug in de tijd. Tijdens een korte maar intensieve wandeling over de hellingen werd aangegeven hoe Natuurpunt in de afgelopen jaren dit gebied is gaan beheren en waarom. Met het ondertekenen van de erfpachtovereenkomst was destijds een grote stap gezet. Op 11 maart 1994 wordt de Tiendeberg erkent als natuurreservaat en kan het werk beginnen. Tot die tijd zijn er wel al voorbereidingen getroffen zoals het zetten van draad. Vanaf 1995 kunnen de hellingen effectief beheerd worden. De jongeren van de Jeugdbond voor Natuur- en Milieu (JNM) werken vanaf dat moment enthousiast in het reservaat. Jaarlijks worden er meerdere malen beheerkampen georganiseerd. Vol overgave zetten deze jongeren zich in om de gebieden (die in de afgelopen 35 jaar zijn uitgebreid) te beheren. Dit tot en met de dag van vandaag en met resultaat!

Als je naar de foto’s van 1988 kijkt dan zie je dat de hellingen grotendeels verbost waren. Nu 35 jaar later zijn ze terug opengemaakt, zoals ook te zien is op oude foto’s van Kanne. Door het openmaken van de krijtheide, krijgt de bodem weer volop zon en komen steeds meer zeldzame soorten terug. Gabriël kent ze allemaal bij naam. De kalk- en heischrale graslanden zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd en behoren nu tot de botanische topstukken van Vlaanderen.. De biodiversiteit vaart er wel bij en we kunnen dagelijks weer genieten van deze prachtige natuur en de vergezichten.

20230604_152410.jpg

Niet alleen vrijwilligers en jongeren van de JNM hebben deze mooie gebieden beheerd. Al van oudsher worden de graslanden begraasd door onze viervoetige vrienden de schapen. Op dit moment is er een groep van ongeveer 350 Mergellandschapen actief, ze begrazen alle natuurgebieden tussen Riemst tot Bitsingen, dat is zo’n 10 kilometer lang. Schapen goed laten begrazen is een vak apart. Om dit te verbeteren is het Leader Project Reconnected Mergellandscha(a)p geschreven. Het project wil geherderde schapenbegrazing met in het Mergelland van Riemst en Voeren verder duurzaam uitbouwen. Hierbij wordt actief ingezet op het verbinden van gebieden en gemeenschappen; mens, landbouw en natuur hebben elkaar broodnodig.

Deze mooie en leerzame wandeling werd afgesloten op de holle weg, de Tiendeberg, waar de kaarsjes door onze levende legende en één van de meest trouwe en hardwerkende vrijwilligers van het eerste uur ‘Leon’ werden uitgeblazen (met een beetje hulp van de wind 😉).

20230604_164306.jpg

Voor een volledig fotoverslag van de wandeling klik hier

Logo Leader en europa.png